Banner-dirigeant-et-indépendant

Maaltijdcheques, ook interessant voor zaakvoerders

16 juli 2020

Wist je dat je jezelf als zaakvoerder of zelfstandige met een vennootschap ook maaltijdcheques kan toekennen? Welke voordelen bieden maaltijdcheques voor een bedrijfsleider in België? En aan welke voorwaarden moet je beantwoorden om ze toe te kennen? We leggen het haarfijn uit.

Maaltijdcheques voor zaakvoerders: welke voorwaarden?

Als zelfstandige aan het hoofd van je eigen bedrijf heb je recht op maaltijdcheques. Daarvoor moet je wel 3 voorwaarden naleven.

 1. Je bent loontrekkende binnen je eigen vennootschap. Wist je dat jij als zaakvoerder van je eigen vennootschap ook werknemer bent van je bedrijf? Als je onderneming nog anderen werknemers telt, kan je jezelf maaltijdcheques toekennen, op voorwaarde dat zij er ook krijgen.
 2. Je moet een individuele arbeidsovereenkomst met je bedrijf ondertekenen. Het toekennen van de maaltijdcheques aan de bedrijfsleider moet in deze overeenkomst worden vermeld.
 3. Zoals elke werknemer kan je jezelf een maaltijdcheque per gewerkte dag toekennen, dus maximum 220 cheques gespreid over de 12 maanden van het jaar, voor een nominale waarde van maximum 8 euro per stuk.

Welke voordelen bieden maaltijdcheques jou als zelfstandige?

Op een jaar vertegenwoordigen 220 maaltijdcheques met een waarde van 8 euro een alternatieve verloning van € 1.760 netto. Dat bedrag is niet te verwaarlozen.

Deze vergoeding kan trouwens gecombineerd worden met andere voordelen die eigen zijn aan zelfstandigen, zoals onkostennota’s voor restaurantkosten. Daarvoor moet je gewoon het bedrag ten laste van de werkgever per cheque aftrekken van de rekening (bijvoorbeeld € 6,91 bij een maaltijdcheque van € 8), alvorens de terugbetaling van deze kosten aan te vragen.

En natuurlijk kan je met je maaltijdcheques ook aankopen doen, en dat in meer dan 20.000 handels- en horecazaken in België.

De voordelen van maaltijdcheques voor jouw bedrijf

Voor jouw bedrijf is de eerste troef van dit extralegaal voordeel dat het bedrag ten laste van de werkgever – jijzelf in dit geval – volledig vrijgesteld is van sociale en fiscale lasten.

Een bedrijf kan € 2 per cheque (dus € 440 per jaar) aftrekken als bedrijfskost en ook de kosten voor de opening van een rekening mogen in mindering worden gebracht.

Hoe kan je jouw maaltijdcheques bestellen bij Pluxee ?

Het is heel eenvoudig om de toekenning van maaltijdcheques voor bedrijfsleiders of zelfstandigen met een vennootschap praktisch te regelen. Je moet gewoon de volgende 3 etappes volgen:

 1. Een arbeidsovereenkomst tekenen
  Om te beginnen onderteken je een schriftelijke individuele arbeidsovereenkomst met je eigen onderneming. Die moet het bedrag van de cheques en de naam van Pluxee vermelden.
 2. Je maaltijdcheques bestellen
  Vraag een offerte aan via onze e-commerce site. Als deze offerte voldoet aan de verwachtingen, open dan je klantenrekening bij Pluxee en bestel je eerste maaltijdcheques online.
 3. Beheer je bestellingen doorheen het jaar

  Maaltijdcheques kan je eenvoudig online bestellen, waar en wanneer je maar wilt.

Heb je een overvolle agenda en beschik je niet altijd over voldoende tijd om elke maand je bestelling te plaatsen? Je kan je bestelling van maaltijdcheques tot 3 maanden op voorhand plaatsen, dus in 4 bestellingen per jaar.

Voor het geval je financiële situatie wat krapper mocht zijn, is het goed om te weten dat je niet elke maand hoeft te bestellen.

Als zelfstandige sta je aan het hoofd van jouw eigen bedrijf, maar je kent jezelf nog geen maaltijdcheques toe? Wacht dan niet langer, maar vraag een offerte zodat ook jij kan genieten van de Pluxee maaltijdcheques