People fixing a bike

Ecocheques: wat je moet weten!

19 juni 2024

Elk jaar genieten meer dan 2.3 miljoen Belgische consumenten van ecocheques. Met deze ecocheques kan je milieuvriendelijke producten of diensten kopen, genieten van duurzame vrijetijdsbesteding of winkelen. Door Pluxee Eco in je winkel te aanvaarden, geef je een duidelijk signaal: je engagement voor duurzaamheid staat centraal. Maar die verantwoordelijkheid impliceert bepaalde regels die je moet volgen... We lichten alles nog even kort toe!

Allereerst, waarom zijn ecocheques zo belangrijk?

  • Ecocheques stimuleren duurzaam aankoopgedrag. 
    Door Pluxee Eco in je winkel te aanvaarden, onderstreep je je engagement voor duurzaamheid bij je klanten en stimuleer je verantwoord inkopen. Het is een uitstekende manier om klanten aan te trekken die bedrijven willen steunen die deze waarden delen.
  • Zij genereren extra omzet voor je.
    Elk jaar ontvangen meer dan 2.3 miljoen Belgische consumenten tot €250 aan ecocheques om in België te besteden. Dat kan oplopen tot 7% extra uitgaven in jouw zaak!

Correcte aanvaarding van ecocheques is cruciaal

De lijst van producten en diensten die aanvaard worden met ecocheques wordt bepaald door de Nationale Arbeidsraad en evolueert voortdurend. Het is dus van vitaal belang om deze lijst regelmatig te raadplegen, je eraan te houden en ervoor te zorgen dat je personeel goed geïnformeerd is. 

Raadpleeg de gedetailleerde lijst
Een samenvattende lijst is ook hier beschikbaar

Belangrijk: VIA, de federatie van Belgische utigevers, organiseert regelmatig Mystery Shopper-campagnes in samenwerking met de Nationale Arbeidsraad. Het doel van deze campagnes is na te gaan of de handelaars de ecocheques correct aanvaarden. Wie de wetgeving niet naleeft, loopt het risico uitgesloten te worden van het aanvaardingsnetwerk.

Communiceer je eco-verantwoorde acties

Tot slot is er geen geheim om duurzame klanten aan te trekken: je moet communiceren! Wees transparant over je duurzame inspanningen en communiceer over het MVO van je bedrijf. En aarzel niet om onze communicatiekit en stickers te gebruiken.

Heb je vragen over het aanvaarden van ecocheques in je winkel?  Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!