3 HR-tips banner

3 HR-tips: zo overtuig je deze zomer jobstudenten om bij jou te werken

16 mei 2023

De zomer komt snel dichterbij en je werknemers beginnen aan hun vakantie te denken. We vertellen je hoe je jobstudenten aantrekt om geen handen te kort te komen.

Nog snel even iemand zoeken voor een vakantiejob? Dat kan tegenvallen, want de nieuwe generatie is best kieskeurig. Zelfs zonder werkervaring weten ze precies wat ze willen en kiezen ze hun werkplek zorgvuldig uit. Maar als je hen beter kent, lukt het makkelijker om hen te overtuigen. Ze zijn als het ware vergroeid met hun smartphone en hanteren sterke waarden als authenticiteit en tolerantie. Bovendien leven ze sterk in het hier en nu en vinden ze online recensies betrouwbaarder dan mensen in hun omgeving. 
 

1. Stel een originele vacature op

Een vacature posten is essentieel, zelfs voor een studentenjob. Je trekt meteen de aandacht van jongeren als je al in de eerste regels to the point komt. Zoek een pakkende titel, maak je advertentie persoonlijk met een korte beschrijving van je bedrijf en vermeld zeker je waarden. Beschrijf in de post enkele concrete en boeiende taken en laat ook zien waarom de jobstudent mag rekenen op een leuke werksfeer. Probeer je te onderscheiden van je concurrenten met een origineel formaat. Waarom zou je bijvoorbeeld geen video posten op de sociale media?

2. Online rekruteren loont

Om jongeren te bereiken moet je zelf online aanwezig zijn! Vergeet niet dat ze daar tegenwoordig de meeste tijd doorbrengen. Ze hebben nooit een wereld zonder internet gekend en dus vinden ze het maar normaal om met hun smartphone op zoek te gaan naar werk. Hoe bereik je online je doelgroep? Om te beginnen via gespecialiseerde vacaturewebsites en de sociale media, maar er zijn ook interessante vacatureapps. En nu schenkt Pluxee je bovendien een tegoedbon van € 100 om nieuw talent te zoeken op Indeed, een van de grootste zoekmachines voor vacatures in België * 
 

Meer weten

3. Bied een aantrekkelijk loonpakket

Wat is volgens jou de belangrijkste reden waarom een student (een stuk van) zijn zomervakantie opoffert om te gaan werken? Om geld te verdienen, natuurlijk! Dat blijkt ook uit een Belgische studie van Randstad uit 2022: 81% van de bevraagde studenten zegt dat ze vooral voor het loon gaan werken. Daarna volgen ervaring opdoen, loopbaanmogelijkheden verkennen en concrete taken uitvoeren. Met een aantrekkelijk loon of toch minstens het minimumloon plus andere voordelen onderscheid je je van je concurrenten op de arbeidsmarkt. De studie vermeldt ook dat jobstudenten motivatie putten uit een werkomgeving waarin ze zich goed voelen. Die creëer je onder andere met een flexibel werkrooster of een arbeidscontract dat rekening houdt met hun studentenleven.

 

* Dit aanbod geldt alleen voor nieuwe gebruikers van Indeed