Idea co-working banner

De 6 origineelste coworking spaces in België

29 november 2019

Coworking is tegenwoordig een steeds populairder wordende trend in Belgiê. We houden ervan te werken in een omgeving die noch een bureau op het werk, noch onze zetel thuis is. Heb je een eigen bedrijfje opgericht maar wil je geen vast kantoor huren, of werk je als freelancer? Dan is het een goed idee om coworking uit te proberen. Wij zetten alvast de zes origineelste coworking spaces in ons land op een rijtje voor jou.

Transforma BXL

In Brussel zijn er tal van plekken waar je aan coworking kan doen. Toch raden wij jou aan om voor Transforma BXL te kiezen. Transforma BXL ziet coworking als een manier om de duurzame Brusselse innovatie te boosten. Daarom hebben zij in Brussel twee plaatsen waar je terecht kunt: in Evere en in de Wetstraat.
 

De ruimtes van Transforma BXL combineren functionaliteit met ontspanning en een oog voor inrichting. Rondom de bureaus zie je planten, glazen lichtbollen en hout. Hier gaan professionaliteit en gezelligheid hand in hand. De kost om hier aan coworking te doen ligt op 25 euro per dag en stijgt tot 320 euro per maand. Dit hangt natuurlijk allemaal af van de extra’s die jij er graag bij wilt. Als je kiest om wat langer te blijven, dan klinkt een vast bureau met kastje en telefoon wel interessant. Wifi en comfortabel meubilair is iets wat voor iedereen ter beschikking staat.

Waarom kiezen voor Transforma BXL? Zij bieden net wat meer dan andere plekken. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘Makerspace’. Een technische zaal waar je met materiaal en machines aan de slag kan om een echt prototype te bouwen. Daarnaast is er ook een studio aanwezig zodat je zelf aan de slag kan met het opnemen van een podcast. Met haar eigen permacultuur zet Transforma BXL duurzame innovatie extra in de kijker. Als coworker kan je in de tuin terecht voor workshops of om een handje te helpen bij één van de vele projecten. Voor meer informatie kijk je best eens op Transforma BXL.

The Hive

The Hive in Gent is een plek waar flexibiliteit en zorgeloos werken centraal staan. Deze plek biedt startups alle tools die nodig zijn om te kunnen groeien. Vergaderzalen, comfortabel meubilair, eten en drinken, en wifi behoren tot de basisbenodigdheden van elke starter.
 

Wat maakt The Hive extra speciaal? Deze coworking space focust zich op één specifieke sector: de digitale markt. Werk je in de digitale sector? Dan is deze plek een echte aanrader. Als coworker in The Hive deel je graag je expertise met andere digitale bedrijven, maar kan je ook ongestoord werken. Waar heb je het meeste rust? In de hives natuurlijk! Deze designbureaus passen helemaal binnen het concept van The Hive. In deze zeshoekige werkruimtes kan je in alle rust werken en telefoongesprekken voeren, maar ook om te ontspannen zijn deze plekjes ideaal.

Wat kost The Hive jou? Doordat The Hive zich focust op één sector kan je hier enkel maandelijkse abonnementen verkrijgen. Werk je parttime dan kost dit jou 200 euro per maand. Voor fulltime werk betaal je 350 euro per maand. Ook om te parkeren en voor het huren van een vergaderzaal betaal je hier extra, maar deze plek is het volledig waard! Voor meer informatie kijk je best eens op The Hive.

WIP

Ergens verscholen in het groen van Wallonië en op een steenworp van het Kasteel van Terhulpen en Brussel ligt een unieke plek waar je aan coworking kan doen. WIP is de plek waar je als ondernemer terecht kan om je volledig te focussen op je job. Het is een project voor en door ondernemers. Ze verwoorden het mooi: “hier ben je omgeven door collega ondernemers, want zelfs een gele trui heeft wel eens een peloton nodig om sneller te gaan”. WIP is opgericht door een groep zelfstandigen en bedrijfsleiders die de droom hadden om een krachtig, aangenaam en toegankelijk werkinstrument ter beschikking van anderen te stellen. En of ze dat gedaan hebben!

WIP is een echte luxueuze coworking space. Een modern gebouw, ingericht met hippe meubels en met een grote diversiteit aan planten. In WIP wordt jou een brede accommodatie ter beschikking gesteld. Zo kan je onder meer gebruik maken van meetingrooms, ontspanningsruimtes en een hypermoderne keuken. De oprichters slagen er perfect in om werk en ontspanning op een efficiënte manier te combineren. Dit laat zich wel voelen aan de portefeuille natuurlijk. Een flexkantoor kost je zo’n 295 euro per maand, maar ga je liever voor een privékantoor, dan moet je wat dieper in de buidel tasten. Dit kost jou 995 euro in de maand. Uiteraard profiteer je hierbij van alle mogelijke extra’s zoals domiciliëring, gebruik van printers en andere toestellen, en natuurlijk onbeperkte toegang tot je privékantoor.

Wat geeft WIP die extra touch? Naast het feit dat nieuwe ondernemers zich hier volledig kunnen ontwikkelen, kan je ook over de ligging van deze plek absoluut niet klagen. Ook op comfort wordt hier echt ingezet. WIP stelt een aantal leuke extra’s voor jou ter beschikking: een oplaadpunt voor elektrische wagens, een zwembad, een fitness en zelfs een wellness. Beter kan je niet zitten, toch? Voor meer informatiekijk je best eens op WIP.

Download de gids

BLWRK

BLWRK, kort voor het Bolwerk, vind je terug in Edegem bij Antwerpen en is één van onze favoriete plekken voor coworking. Werkelijk iedereen kan hier terecht: lokale ondernemers, freelancers, creatieve duizendpoten, … Noem maar op! BLWRK heeft haar eigen unieke visie: ‘coworking is Het Nieuwe Werken’. Positieve energie, tips en tricks, en een netwerk van professionelen en ondernemers. Alles wordt met elkaar gedeeld. Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken als nieuweling, hulp is altijd dichtbij in BLWRK.
 

Deze plek ademt coworking. De ruimte waar je werkt, bevindt zich in het binnenfort van Fort 5, een voormalige militaire vestiging en huidig vleermuizenreservaat. Werken doe je dus onder de rondbogen van het fort en in het groen van de natuur. Terwijl je rustig werkt, kan je hier perfect je batterijen opladen. Eenmalig binnenwippen kost je 20 euro en je krijgt er zelfs een gratis testdag bij. Blijf je liever wat langer hangen, dan betaal je tot 260 euro per maand.

Waarom moet je kiezen voor BLWRK? Deze plek heeft ook heel wat handige voordelen voor ondernemers die zich permanent willen vestigen. Zo heb je de mogelijkheid om je maatschappelijke zetel in BLWRK te plaatsen en kan je jouw post laten leveren op een eigen postbusnummer. De medewerkers van BLWRK helpen graag bij de administratieve kant van jouw projecten en het opzetten van een eigen website. Handig toch? Voor meer informatie kijk je best eens op BLWRK.  

Co’din

In het zuiden van het land zijn er heel wat leuke plekken waar je aan coworking kan doen. Eén hiervan is Co’din, gelegen in Dinant. Bij Co’din wordt jou een gezellige en huiselijk sfeer aangeboden, waar je volledig op je gemak je werkdag kan starten.

Co’din staat gelijk aan innovatie en upcycling. MDF-platen geven deze plek een stijlvol uiterlijk, dat gezellig wordt gemaakt door verschillende stukken oud meubilair met elkaar te combineren. Echt de moeite waard om hier eens binnen te springen.

Co’din heeft twee ruimtes waar je als coworker aan de slag kan: de formatieruimte, waar je rustig kan werken, en de creatieve ruimte, die perfect is voor een brainstormsessie. Een dagpas kost je hier 20 euro en voor een maandabonnement betaalt je tot 200 euro. Maar Co’din biedt ook iets extra: een videoruimte. Hier kan je video’s opnemen waarmee jij jouw onderneming op de kaart kan zetten. In de nabije toekomst wordt ook een fotoruimte verwacht. Bij de workshops die Co’din organiseert, kan je terecht om meer te weten te komen over het belang van een digitale strategie of om te leren hoe je professionele foto’s neemt met je smartphone. Voor meer informatie kijk je best eens op Co’din.

Greenville

Greenville is een plek waar elke ultieme coworker van droomt. Greenville is coworking. Het beschrijft zichzelf niet voor niets als een dynamische gemeenschap die meer is dan enkel kantoren en werkruimtes. Deze plek is alvast één van onze favorieten!

Als je van Greenville je vaste werkplek wilt maken, dan moet je naar Houthalen-Helchteren in Limburg. De coworking ruimte is stijlvol en functioneel ingericht. Witte muren, grote ramen en veel groen creëren een natuurlijke en serene omgeving om te werken. Wil je een vaste plek, dan mag je die ook zelf inrichten. De medewerkers van Greenville voorzien printers en dergelijke indien gewenst. Kantoren, vergaderzalen en zelfs een restaurant zorgen ervoor dat je niets te kort komt.

Waarom kiezen voor Greenville? Je hebt de optie om het Lab2Fab te huren. Een fabrieksruimte die je kan gebruiken als test- en productieruimte voor prototypes. Het ‘Sharing the circular economy’ concept zorgt ervoor dat jonge ondernemers kunnen samenwerken met ervaren partners en hightech apparatuur. Greenville is vooral interessant voor startups en kleine ondernemingen. Deze onderneming ligt in een steunzone, wat inhoudt dat investerende ondernemingen tot 25% vrijstelling van belasting kunnen krijgen. Dat is wel het overwegen waard, niet? Voor meer informatie kijk je best een op Greenville.

Download de gids