Paiement mobile banner

Je klanten betalen steeds meer met hun smartphone

16 mei 2023

Als klanten online shoppen, ligt het voor de hand dat ze mobiel betalen. Maar ook in de winkel is de smartphone een van de belangrijkste betaalmiddelen voor de Belgen, naast de bankkaart. De cijfers spreken voor zich.

Bankapps en andere betaalapps zijn voor de Belgen ondertussen heel vertrouwd. Dat blijkt uit de cijfers die Bancontact Payconiq eind 2022 publiceerde. Vorig jaar overschreed het aantal elektronische betalingen met Bancontact en/of Payconiq voor het eerst de kaap van 2 miljard. Dat is het dubbele van 2010, toen er één miljard elektronische transacties werden geboekt.

Er zijn diverse redenen voor deze stijging. Zo vereffenen particulieren onderling hun rekeningen steeds vaker met hun smartphone en was er vorig jaar opnieuw een echte festivalzomer. Een festival is immers dé plek om mobiel te betalen. Bijna 60 evenementen boden hun bezoekers het betaalgemak van QR-codes en de festivalgangers gebruikten hun app ongeveer 578.000 keer om hun zakje friet of pintje te betalen. 
 

In de webwinkel betaal je met een smartphone

Ook online aankopen gebeuren in België steeds vaker met de Bancontact-app op een smartphone. In oktober 2022 betaalden de Belgen 81,5% van hun webaankopen met hun mobiele bankapp of andere betaalapp en slechts in 18,5% van de gevallen met hun bankkaart en een kaartlezer. Het verschil met de periode vóór corona is enorm: toen vertegenwoordigden mobiele betalingen slechts 55% van alle transacties en gebruikten de consumenten in 45% van de gevallen nog hun kaart en kaartlezer. De reden? Een QR-code scannen met je smartphone om online te betalen gaat makkelijker en sneller dan met een kaartlezer.

Ook in fysieke winkels scoort mobiel betalen

De meeste handelaars zweren nog bij betaalkaarten voor in-store aankopen, vooral als dat contactloos kan. Toch wint de smartphone terrein aan de kassa en die trend zou de komende jaren nog sterker kunnen worden. In augustus 2022 registreerde Bancontact Payconiq bijna 1,5 miljoen mobiele betalingen in winkels en dat is 39% meer dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Wil jij je klanten ook graag mobiel laten betalen? Met Payconiq is dat zonder meer mogelijk. Je klanten kunnen je zelfs betalen met hun Pluxee Lunch via de app Payconiq by Bancontact. Ze hoeven daarvoor alleen je (statische) QR-code te scannen! 
 

Meer weten