avantage nature

De top 10 voordelen in natura voor het loonpakket van je medewerkers

12 januari 2021

Maaltijdcheques van Pluxee, bedrijfswagens, een hospitalisatieverzekering… De voordelen in natura die je in België kan toekennen aan medewerkers, maken het leven vaak gewoon leuker. Maar weet jij wat de top 10 voordelen in natura in België is? Ontdek ze en optimaliseer het loonpakket van je medewerkers!

Het salaris is vaak méér dan enkel het loon. Er zijn namelijk ook andere manieren om je medewerkers te belonen én te stimuleren. Voordelen in natura zijn de meest logische keuze. 

Wat is een voordeel in natura? Goed om weten!

Laat ons eerst even eens focussen op de essentie: wat is een voordeel in natura eigenlijk? Dit zegt de FOD Financiën er over:

Een voordeel in natura is een voordeel dat door de werkgever of onderneming wordt toegekend aan het personeel of aan een van zijn bestuurders. Het wordt opgenomen in het arbeidscontract van de werknemer.

Via voordelen in natura kan het salaris van de medewerkers fiscaalvriendelijk geoptimaliseerd worden. Bij de berekening van de sociale bijdragen, worden ze beschouwd als een vergoeding. Daardoor kunnen ze toegekend worden voor de reële waarde of als forfait. Kortom: met een voordeel in natura in het loonpakket betaal je minder belastingen en ontvang je meer voordeel.

Het voordeel alle aard (VAA) is dan weer iets anders. Dat wordt aanzien als professionele inkomsten. De medewerker of bestuurder van een onderneming die een voordeel alle aard ontvangt, betaalt nog steeds belastingen op dat voordeel. Die worden berekend op basis van de waarde van het ontvangen voordeel.

Top 10 voordelen in natura voor een top cafetariaplan

De Belgen houden wel van hun voordelen in natura. Een studie die werd uitgevoerd bij 20.000 Belgen op de arbeidsmarkt (de Salarisbarometer 2018 van Jobat), zette de top 10 voordelen in natura op een rijtje.

1. De maaltijdcheque

De top 10 voordelen in natura wordt aangevoerd door de onbetwiste nummer één: de maaltijdcheque. De maaltijdcheque van Pluxee wordt dan ook voor 100% vrijgesteld van sociale bijdragen én bedrijfsvoorheffing.

Wil je meer weten over hét voordeel in natura in België? Ontdek wie recht heeft op maaltijdcheques in België.

Download de gids

2. De Ecocheque

De ecocheque is niet alleen goed voor de portemonnee van je medewerkers – maar ook voor het milieu. Dit voordeel in natura verhoogt de koopkracht van je werknemers aanzienlijk: het wordt vrijgesteld van sociale bijdragen en inkomstenbelasting.

Ontdekken welke handelaars in jouw buurt ecocheques aanvaarden? Bekijk de volledige lijst via deze link: “Waar kan ik mijn ecocheques gebruiken?

3. Bedrijfswagen met tankkaart

Een slimme HR-strategie omvat natuurlijk ook een bedrijfswagen als extralegaal voordeel – een van de meest populaire voordelen in natura voor de Belgische werknemers.

Om het salarispakket van je medewerkers te optimaliseren, is een bedrijfswagen vaak voordeliger dan een loonsverhoging. Vergeet zeker ook de gezondere alternatieven niet, zoals elektrische bedrijfsfietsen! Ook dat is een slimme en toekomstgerichte keuze.

4. Hospitalisatieverzekering

Zeker bij kmo’s is de hospitalisatieverzekering een populair voordeel in natura. Deze aanvullende verzekering beschermt werknemers tegen de kosten van een onvoorziene hospitalisatie. Goed nieuws: dit voordeel in natura is volledig vrijgesteld van sociale bijdragen!

5. Groepsverzekering

Groepsverzekeringen zijn een verzekeringscontract dat onderschreven wordt door de werkgever, voor alle medewerkers binnen het bedrijf. Maar hoe werkt dit voordeel in natura dan precies? Wel, de bedrijfsleider zet jaarlijks een som opzij voor de medewerker. Doorheen de jaren dikt dit bedrag verder aan tot een aanvullend pensioen. Bij pensionering wordt dit volledige bedrag overgedragen aan de werknemer.

6. Tablet of telefoon

Bijna 7 op de 10 Belgische vertegenwoordigers of consultants geven aan een bedrijfstelefoon met abonnement te krijgen van hun werkgever. Bovendien kunnen ze de gsm ook gebruiken voor privédoeleinden. Op dat bedrag worden echter wel belastingen en sociale bijdragen betaald.

7. Computer of laptop

Om het salarispakket te optimaliseren, kan de werkgever ook een laptop of computer ter beschikking stellen als voordeel in natura. Dit toestel kan dan ook gebruikt worden in de privésfeer. Op dit voordeel in natura worden wel sociale bijdragen berekend.

8. Terugbetaling van verplaatsingskosten

Ook het woon-werkverkeer kan beschouwd worden als een voordeel in natura. Wanneer een medewerker met het openbaar vervoer naar het werk komt, moet de werkgever een deel van de verplaatsingskosten terugbetalen. Dit voordeel in natura is wel belastbaar.

9. Huisvesting

De werkgever kan een gebouw of woning waarvan hij de eigenaar of huurder is, ter beschikking stellen van zijn medewerker. Dit voordeel in natura is uitsluitend voorbehouden voor expats.

10. Internetverbinding

Internet is dé manier om met elkaar in verbinding te blijven en de actualiteit te volgen. Wanneer de werkgever een internetverbinding ter beschikking stelt van zijn werknemers, vormt dit een voordeel in natura omdat dit ook privé gebruikt kan worden.

Een cafetariaplan vol populaire voordelen in natura voor jouw medewerkers? Ontdek vandaag nog de maaltijdcheques van Pluxee!