Card and pink dress

Fiscale aftrekbaarheid maaltijdcheques: alles wat je moet weten

10 november 2023

In België zijn maaltijdcheques van Pluxee fiscaal aftrekbaar. Maar wat betekent dat precies? En is dit voordeel zowel van toepassing voor de werkgever als voor de werknemer? Dit is wat je moet weten over de fiscale aftrekaarheid van dit extralegale voordeel.

Zoals bij wet bepaald, zijn maaltijdcheques gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar en volledig vrijgesteld van sociale bijdragen. In vergelijking met traditionele vergoedingen van hetzelfde bedrag kunnen maaltijdcheques jouw werknemers dus 42% meer koopkracht opleveren. Geen wonder dus dat ze het favoriete extralegale voordeel van de Belgen zijn!

Aan welke voorwaarden zijn maaltijdcheques onderworpen?

Maaltijdcheques zijn een extralegaal voordeel. Dat betekent dat ze een aanvulling zijn op het nettoloon en in geen geval een vervanging ervan. Hun toekenning is dan ook onderworpen aan een aantal voorwaarden:

  1. Maaltijdcheques van Pluxee zijn een sociaal en daarom ook collectief voordeel. Dat impliceert dat alle leden van een en dezelfde functie in een bedrijf er recht op hebben. Per categorie kunnen er andere voorwaarden gelden. Deze bedrijfsfuncties worden op objectieve basis vastgesteld door de werkgever (bijvoorbeeld volgens het statuut van de werknemer, anciënniteit, enz.).
  2. Hun toekenning moet worden vastgelegd in een collectieve of individuele arbeidsovereenkomst.
  3. Het aantal maaltijdcheques wordt berekend volgens het aantal gepresteerde werkdagen of werkuren, afhankelijk van het type arbeidsregeling dat je bedrijf kent (voltijds, deeltijds, een combinatie van beide, of 4-daagse werkweek). In deze blogpost vind je meer info hierover.
  4. Het aantal cheques en het totaalbedrag moeten op de loonstrook van de werknemer vermeld staan.
  5. De maximale nominale waarde van een maaltijdcheque is € 8.
  6. De werknemer draagt een deel van het bedrag bij met een minimum van € 1,09 per cheque. Deze bijdrage van de werknemer wordt bepaald door de werkgever. De werkgeversbijdrage kan dus niet hoger zijn dan € 6,91 per stuk.

Wat zijn de voordelen voor de werkgever?

Hoewel deze oplossing deel uitmaakt van het loonpakket, wordt deze bij wet gedefinieerd als een belastingvrij sociaal voordeel.

Voor een werkgever zijn maaltijdcheques volledig vrijgesteld van sociale lasten en gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. In je boekhouding kan je in je beroepskosten 2 euro per toegekende eenheid aftrekken. Dat komt overeen met ongeveer € 440 per medewerker per jaar.

Deze oplossing stelt je als werkgever dus in staat om je medewerkers een ‘netto’ voordeel te bieden, terwijl het je zelf toch minder kost. Voor dezelfde prijs kan je tot 58% besparen in vergelijking met een ‘gewone’ verhoging van het nettoloon.

De voordelen voor de werknemer?

Voor de werknemer is de maaltijdcheque een extralegaal voordeel dat volledig vrijgesteld is van sociale bijdragen en niet onderworpen is aan personenbelasting. Na afhouding van zijn bijdrage (minimaal € 1,09 per cheque) ontvangt de medewerker een netto toeslag. Deze maaltijdcheques kunnen bovendien ook gecombineerd worden met andere extralegale voordelen, zoals bedrijfsrestaurants en restaurantkosten.

Laten we een voorbeeld nemen: als een werknemer maaltijdcheques ontvangt met een nominale waarde van € 8 (het maximum) en zijn eigen bijdrage is € 1,09 (het minimum), dan ontvangt je werknemer dus een netto toeslag van € 6,91 per cheque. Zo kan je werknemer zijn nettoloon verhogen met ongeveer € 1520 per jaar.

Wil je meer weten over de fiscale aftrekbaarheid van maaltijdcheques? Vraag een vrijblijvende offerte aan op onze website. We helpen je graag verder.