Pluxee lunch Legal

Maaltijdcheques fiscaal aftrekbaar? Dit moet je weten!

5 augustus 2020

Maaltijdcheques zijn veruit het populairste extralegale voordeel in België. Ze zijn fiscaal aftrekbaar én volledig vrij van sociale bijdragen. Dat levert je werknemers tot maar liefst 42% extra koopkracht op tegenover een standaard loonsverhoging! Maar weet jij wat de fiscale aftrekbaarheid van maaltijdcheques precies betekent?

Voorwaarden maaltijdcheques: alles handig op een rijtje 
 

Maaltijdcheques zijn een aanvulling op het nettoloon – géén vervanging ervan. Zo’n extralegaal voordeel kan toegekend worden onder een aantal voorwaarden.  

Eerst en vooral is het een sociaal én collectief voordeel. Ken je maaltijdcheques toe aan je personeel? Dan hebben al je medewerkers binnen eenzelfde functiegroep er recht op. De voorwaarden per groep kunnen wel verschillen.  

Wil je zeker zijn dat je alle voorwaarden vervult? Gebruik onderstaande checklist!

Voorwaarden maaltijdcheques: handige checklist

  • Stel de functiegroepen binnen je bedrijf objectief vast – bijvoorbeeld op basis van anciënniteit, statuut …
  • Leg de toekenning van maaltijdcheques vast in de individuele of collectieve arbeidsovereenkomst.
  • Vermeld altijd het aantal cheques en het totaalbedrag op het loonstrookje van je medewerkers.

Bedrag maaltijdcheque bepalen: zo werkt dat

Het bedrag dat je toekent per maaltijdcheque, mag je vrij kiezen. Let wel: er geldt een maximumbedrag van € 8 per maaltijdcheque!

  • De kost per cheque wordt gedeeld door werknemer en werkgever. Die bestaat uit een werknemersbijdrage van minimum € 1,09 per cheque, en een maximum werkgeversbijdrage van € 6,91 per cheque.

Hoeveel maaltijdcheques mag je toekennen?

Het aantal maaltijdcheques wordt berekend volgens het aantal gepresteerde werkdagen of werkuren – afhankelijk van het type arbeidsregeling die je binnen je bedrijf hanteert (voltijds, deeltijds, combinatie van beiden, 4-daagse werkweek).

Meer weten? Bekijk onze uitgebreide blogpost!

Voordelen maaltijdcheque werkgevers: een overzichtje

Het grootste voordeel? Je krijgt een stapje voor in de war for talent. Met maaltijdcheques stel je een evenwichtig loonpakket samen dat de koopkracht van je werknemers verhoogt. Je geeft je medewerkers een netto-voordeel, met zo weinig mogelijk extra kosten voor jou.

  • Belastingvrij sociaal voordeel: fiscaal voordelig en volledig vrij van sociale lasten
  • Gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar in beroepskosten: 2 euro per toegekende eenheid (ongeveer 440 euro/medewerker per jaar).
  • Een besparing tot wel 58% ten opzichte van een traditionele loonsverhoging

Voordelen maaltijdcheque werknemer: meer koopkracht, fiscaal aftrekbaar

Je werknemer houdt netto méér over met de fiscaal voordelige maaltijdcheque dan met een traditionele loonsverhoging. De maaltijdcheque is volledig vrij van sociale bijdragen én niet onderworpen aan de personenbelasting. Per cheque betaalt je werknemer een bijdrage van minimum € 1,09. Al de rest is extra netto koopkracht.

Stel: je werknemer ontvangt maaltijdcheques van € 8 – het toegelaten maximumbedrag. Na aftrek van de eigen bijdrage van minimum € 1,09, blijft er € 6,91 netto per cheque over. Een jaarlijkse loonsverhoging van zo’n € 1.520 per jaar!

Als kers op de taart kan de maaltijdcheque ook gecombineerd worden met andere extralegale voordelen, zoals bedrijfsrestaurants en restaurantkosten.

Ontdek Pluxee Lunch: de fiscaal voordelige maaltijdcheque

Ontdek de impact voor jouw bedrijf. Vraag je vrijblijvende offerte aan voor Pluxee Lunch, de veelzijdige maaltijdcheque – fiscaal aftrekbaar en makkelijk in gebruik!